Spadnou ceny nemovitostí?

By Prosinec 21, 2016Uncategorized

Dojde v souvislosti s novým zákonem o spotřebitelském úvěru ke zdražení hypoték a k propadu cen nemovitostí? V dohledné době těžko. Zákon o spotřebitelském úvěru hypotéky nezdraží. Ceny nemovitostí spadnou dolů, až ČNB změní úrokovou politiku, nebo až developeři začnou více stavět. Na oboje si ještě nějakou dobu počkáme. 

Ceny nemovitostí v ČR ve velkých městech již pátým rokem rostou, nejvíce v Praze. Stále více se mluví o tom, že se na českém realitním trhu (a ono to platí více méně i jinde ve světě) nafukuje cenová bublina. Často se setkávám s dotazem, zda v souvislosti s novým zákonem o spotřebitelském úvěru může dojít ke zdražení hypoték a následně k propadu cen nemovitostí. Může, ale je to málo pravděpodobné. Nový zákon o spotřebitelském úvěru sám o sobě pravděpodobně úvěry příliš nezdraží, ani se nijak dramaticky nezmění jejich dostupnost.

Byt jako investice není žádné terno

Na druhou stranu je dobré mít na paměti, že čím více ceny nemovitostí stoupnou, tím více jednoho dne zase klesnou. Kupovat dnes byt jako investici nepovažuji za nejlepší investiční strategii. Rentabilita pronájmu je velmi nízká a je obtížné najít solidního nájemníka. A kupovat byt jenom proto, že jeho cena může ještě nějakou dobu růst, to se může ukázat jako velmi zrádná strategie, protože až se situace otočí, bude velmi těžké byt prodat, natož za rozumnou cenu. Myšlenka „stihnu to prodat včas“ je naivní.

Za účelem pronájmu jsou dle mého názoru zajímavější komerční nemovitosti, kde je rentabilita nájmu vyšší a nájemníci méně fluktuující, i když to dost záleží na typu nemovitosti a lokalitě. Jako spekulaci na růst ceny bych preferoval zemědělskou půdu, kde je prostor pro růst stále zajímavý. Oboje jde řešit i prostřednictvím fondů, pokud investor nechce mít se správou nemovitosti žádné starosti. Ovšem i nemovitostní fondy mají svá úskalí a při výběru správce je dobré si ověřit pár faktů.